Meditatie2Muziek voor en na de meditatie

 

Op adem komen - probeer tot een ontspannen houding te komen

Neem een ontspannen houding aan waarbij je de spieren ontspant. Adem diep in en uit. Herhaal dit een aantal keer. Tot je een dieper besef van je ademhaling hebt. De ademhaling die jouw wezen draagt, ook al ben je je daar niet altijd van bewust.
Ga met je aandacht naar de benen, voeten, kuiten, knieën, bovenbenen, spieren van de heup, buik, borst, armen, denk aan de spieren van de armen, vingers, handen, ellenbogen, schouders en probeer te ontspannen.
Vervolgens ga je met je aandacht naar de spieren van je kaak, en leg je ontspannen je tong in je mond, ontspan je de spieren van je ogen (oogleden naar beneden), wenkbrauwen op en neer, en probeer je je aangezichtsspieren te ontspannen door je spieren van je voorhoofd te bewegen.
Langzaam voel je dat je meer opmerkzaam wordt voor wat er zich voordoet in je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. Probeer zo mogelijk hier met een afstandje naar te kijken. Ze komen en gaan.
Ga opnieuw met je aandacht naar je ademhaling en ga zo de stilte in waarin een woord je wordt toevertrouwd. Ga bij dit woord rustig na wat dit met je doet en of er iets is wat je raakt: een woordspeling, een associatie, een beeld of gebeurtenis wat wordt opgeroepen, of nog weer anders.
Je probeert in het moment te zijn en daarin te berusten met al wat er in je omgaat zonder te oordelen. Je laat het gebeuren en dat zegt nu eerst genoeg.

 

Inleidend gebed

Verstil mij, Eeuwige,
zoals U de storm stilde.
Laat al het tumult
in mij ophouden.
omhul mij, Heer
in Uw vrede.

 

Meditatietekst

Filippenzen 1: 9-11
Paulus schreef: En ik bid dat uw liefde blijft groeien door inzicht en fijnzinnigheid, zodat u kunt onderscheiden waar het op aan komt. Dan zult u op de dag van Christus zuiver en onberispelijk zijn, vol van de vruchten van de gerechtigheid, die u dankt aan Jezus Christus, tot eer en lof van God.

 

Hulpvragen tijdens meditatie

- Welk woord of gedachte raakt mij persoonlijk?
- Wat betekent dit voor mij en welk verlangen roept dit bij mij op?
- Wat zou ik vanuit dit verlangen voor Gods aangezicht willen brengen?

 

Afsluiting

vrij Uit: Bidden, verstillen verlangen, overgave

O God geef mij
De gemoedsrust
om te aanvaarden
dat er dingen zijn
die ik niet kan veranderen

De moed
Om te veranderen
De dingen
die ik wel kan veranderen

De wijsheid
Om het verschil daartussen
te herkennen

God, geef mij
het geloof
dat u voor alles zal zorgen
wanneer ik in overgave mij aan U toevertrouw. Amen.

 

 

Agenda

Dagelijks Woord

  • woensdag 27 oktober 2021 - Lucas 8:15
    Het zaad in de vruchtbare grond, dat zijn zij die met een goed en eerlijk hart naar het woord hebben geluisterd, het koesteren en door standvastigheid vrucht dragen. -- Lucas 8:15