Familie- muziek

Bij alle mooie EN moeilijke momenten, dwars door alle geloofs- fasen heen’. speelt muziek een cruciale rol. Daarom dus: Familie-muziek van Trinity-Wereldwijs ‘voor onderweg, door het leven’’

https://youtu.be/OoKV16NCamY

Of je nu alleen woont of met 8 schreeuwende kinderen en een oude oma in huis: We zijn één grote familie! En in alle mooie en moeilijke momenten van het leven is muziek ZO belangrijk. Daarom brengen de mannen van Trinity mét hun gezinnen een familie-album uit: EEN GROTE FAMILIE vol liedjes voor het hele gezin. De vrolijke muziek zoals je van Trinity gewend bent met Nederlandstalige teksten over ALLES wat je in het leven tegenkomt. Van 'goeiemorgen' naar 'opblijfavond' zing je feestend de week door. Met 'mooi hier' als ode aan het platte land en 'Zo zijn onze manieren' vol Trinity-vitaminen heb je heerlijke muziek om te draaien in de auto. Er zijn natuurlijk dolblije nummers zoals 'Medicijn' en 'Wereldwijs' . maar ook de ingetogen liedjes als 'vlammetje' (over God in je hart) en 'dansje voor twee' kunnen je tot tranen roeren. En als je deze zomer niet op vakantie kunt. kun je het in je hoofd alsnog met Trinity's track 'Vakantie'.

Trinity

 

 

Een filmpje dat mij aan het denken zet: https://youtu.be/7KLcplzmQfI

Komt het mee door mijn roots misschien.
(Mijn overgrootvader deed huisprediking achter het ijzeren gordijn)
Wat zou ik graag zijn verhaal willen horen.
Wat had ik van hem kunnen leren.
Samen de preken, gedichten en brieven willen lezen die voor mij onleesbaar in een doos op zolder liggen..

En nu. Wat is de kern van kerk zijn. En hoe geven we het vorm. Hoe kunnen we het vorm geven. Een filmpje om over na te denken.

Discipelschap

 

 

resultaat driekoningentaartEen ‘driekoningentaart’

Voor wie dit een leuk idee vindt:

Dit is een taart gemaakt van bladerdeeg waarin een ‘amandel’ zit verstopt,
en degene die deze amandel (die staat voor het kerstkindje)
aantreft op zijn bordje, behoort vervolgens de taart zelf te maken en aan iemand anders door te geven..!
Zodat we tot aan ‘carnaval’ (vastentijd) een herinnering
en bemoediging meekrijgen aan Het Kind.
Veel Succes.....!!!

driekoningentaart

 

De eenzaamheid van de priemgetallenBouke , wat fijn dat je reageert op wat ds.Tiesinga aanreikt in ‘Dat wat mij raakt’.

Zo lees ik ook graag boeken van allerlei schrijvers. Ik herinner me ‘de eenzaamheid van de priemgetallen” een boek dat mij diep raakte.....!
Helemaal geen christelijk boek.......!

Zo kan dat ook in muziek, het kan van alles losmaken.......”the sound of silence’ ..... aan jou de keus Wie of wat je toelaat in jouw geest, hoe ontvankelijk je bent voor.......?
Dan kan het raken....! Én helen ook soms......dat is het fijne...ervan.!

Wia

 

 

 

Een korte reactie op het artikel van dominee Tiesinga.
Over de Sound of Silence zou je een hele preek kunnen houden.

 • Over mensen die praten maar niks zeggen. 
 • Over mensen die wel luisteren maar niet horen.
 • Over the neongod ( smartphone) they made.
 • Etc.

Ik ben benieuwd.

 

Afgehaakt of niet

verbonden hartjesDe afgelopen dagen heb ik een groot aantal acceptgirokaarten bij onze gemeenteleden in de bus gedaan.
Dan kom je een heleboel namen tegen. Namen van mensen, die je helemaal niet kent, terwijl ik best veel mensen ken. Of namen van mensen, die je de laatste jaren niet of nauwelijks meer ziet.
Daar kun je verdrietig van worden. Van al die mensen, die niet of niet meer meedoen, in ieder geval voor het oog.
Je kunt het misschien ook anders bekijken. Al die mensen, die al langere of kortere tijd onzichtbaar zijn, hebben de band met de kerk na al die jaren niet verbroken. Kennelijk zijn er nog steeds dingen hun binden aan de kerk. Misschien moesten maar eens proberen om er achter te komen wat hen bindt en wat hen tegenhoudt.

 

muziek2Het is de afgelopen tijd alsof je met elkaar door de woestijn loopt. Geduldig doorgaan en hopen op betere tijden. Van allerlei activiteiten en ontmoetingen in ons kerkenwerk moeten we noodgedwongen afzien en ons geduld bewaren. Veel is niet mogelijk in deze tijd en afstand houden maakt je kwetsbaar en koud. Maar gelukkig zijn er ook nog goede momenten waarbij we ondanks alles ook weer volop perspectief mogen ervaren.
Liederen mogen niet gezongen worden in de kerk - hopelijk binnenkort wel weer eens met een klein groepje. Het combo heeft al verschillende keren meegewerkt. Zeker als er in de toekomst uitzending met beeld tijdens de vieringen mogelijk is, zou dit mooi zijn. En dan is het aantal personen dat mag komen tijdens de vieringen ook nog beperkt. Aangezien het voorzingen niet zomaar gaat en daarvoor mensen bereid gevonden moeten worden, zijn we als voorgangers meer aangewezen op ondersteuning van liederen die via het internet worden aangereikt. Dat kan een fijne afwisseling geven, we ontdekken zelfs hele mooie liederen uit het Nieuwe Liedboek. Waarvan we het bestaan nog niet wisten of die dusver niet gezongen worden omdat het zingen ervan nog niet zo eenvoudig is en je eigenlijk een cantorij nodig hebt die je daarbij kan ondersteunen. We hopen op betere tijden.
Deze ontwikkelingen hebben mij doen zoeken naar bijdrages van liederen in de kerkdienst die zoveel als mogelijk wel in het Nieuwe Liedboek staan zodat deze thuis en in de kerk mee te zingen en te beluisteren zijn. En die onderdeel zijn van de liturgie, die ons draagt in de tijd en door het kerkelijk jaar heen.
Er is zoveel in de gemeente en uiteenlopend van karakter wat mij kan raken en het gevoel geven dat God zelf in een lied of gedicht, gesprek of gebeurtenis nabij is. Als ik me nu even beperk tot de uitvoering van diverse liederen voor in de viering kwam ik uit bij een prachtig koor, dat zich Jigdaljahu (‘Groot is de Heere’) noemt. Het enthousiasme spat er vanaf als je ziet hoe de musici en zangers zich geven in het zingen.
Ik geef hier een aantal voorbeelden:

(Lied 130-C uit het Nieuwe Liedboek)

   (Psalm 90)

(‘In My Father’s House’)

 

Maar er zijn ook zoveel andere liederen die raken. Wie kan zonder ontroering luisteren als je Kinga Bán hoort zingen in een special:

 

Een goed gevoel van verbondenheid met Jeruzalem en het Joodse volk komt bij mij op als ik het lied 'Jeruzalem stad van goud' van Christian Verwoerd hoor.

Maar er zijn ook meer populaire liederen die mij aanspreken, zoals:

 • 'Ken je mij' van Trijntje Oosterhuis
 • 'Let it be' van Paul McCartney & Billy Joël
 • 'Have I told you lately that I love You' van Van Morrison
 • 'Like a bridge over troubled water' van Simon & Garfunkel
 • 'The sound of silence' van Simon & Garfunkel
 • 'Father and Son' van Cat Stevens
 • 'Turn! Turn! Turn!' van The Byrds
 • 'Knockin' on Heavens Door' van Bob Dylan
 • 'Circle of live' van The Lion King
 • 'You raise me up' van Celtic Women

Muziek maakt het leven mooi en als we (weer in de kerk kunnen) zingen geeft dat nog meer verbondenheid. Ik zie daar erg naar uit! Maar welk lied (uit het Nieuwe Liedboek) zou u of jij mooi vinden om te zingen in de zondagse viering? Ik ben hier erg benieuwd naar. U of jij kunt mij dat laten weten!
Ook welk Bijbelverhaal u of jou erg aanspreekt. Het verhaal van de Emmaüsgangers is voor mij nog altijd erg inspirerend. Je denkt dat je soms op een dood spoor zit en dan kan het zomaar ineens zijn dat Hij met je meeloopt. Dat er iets oplicht in een gesprek, gebed of als het brood wordt gebroken en gedeeld.

ds. Lucas Tiesinga

 

t hooge nestWist je dat?

Een zekere persoon die zich geweldig inzet voor natuur en milieu, maar zegt niet te geloven..., wél op stap gaat met een bus om te collecteren voor het Leger des Heils,....!!!

Wist je dat?

de stille werkers in de kringloopwinkels, achter de schermen ...veel presteren met name ook voor hen die misschien maatschappelijk iets anders door het leven gaan... !!

Wist je dat?

Er een doos staat in de Jacobikerk waar je een gebedsbriefje in kunt doen?

Wist je dat?

Het eerste briefje in de doos , een briefje was met actiepunten/ aandachtspunten voor de zaterdagse ‘open kerk’ uurtjes......!?

Wist je dat?

Het boekje van Nico Torrenga, ’n Aarm verdrait’ een mooi boek is, geschreven in het ‘grunnings”?

Wist je dat?

‘t Hooge Nest’ van Roxane van Iperen een boek is dat het beslist verdiend om gelezen te worden?

 

Schindler's list - John Williams - NL orchestra

https://youtu.be/YqVRcFQagtI

Telkens word ik weer geraakt door deze muziek. De rauwe huilende tonen vande viool en dan de muzikant welke antwoord op de de viool, met haar prachtig blaasinstrument. Gedurende de opname raakt ze steeds meer geemotioneerd . Ze beleefd de uitputting, de tragedie,de dood van de joden. Het raakt mij tot op het bot. De klanken raken je, maakt dat muziek alles kan weergeven wat in een mensenhart leeft. Muziek is een taal welke iedereen verstaat. Wat niet met woorden gezegd wordt, doet muziek.

Geke Kremer.

Schindler's list1

 

Tot mijn verrassing kwam ik een filmpje tegen en was zomaar terug in de tijd...
De Lp's heb ik nog. Grijs gedraaid in het zusterhuis waar ik toen woonde.

Ik deel de link hier graag en ben benieuwd of meer mensen deze groep nog kennen.
Vanaf de 16.45 minuut, twee van mijn favorieten. Ik ben benieuwd naar een reactie.

https://youtu.be/WnNbGZESWGQ

Hodos

Hodos was een gospelgroep uit Groningen die actief was van 1975 tot midden jaren tachtig met Nederlandstalige luisterliedjes. En werd een van de bekendste gospelgroepen in Nederland.
De naam is afgeleid van het Griekse woord 'ἠ ὀδος' voor "de weg". De drijvende kracht achter Hodos was Jaap Booij.

 

 

Maandag is normaal gesproken de oefenavond voor de cantorij. 

cantorij01Maar als zoveel dingen kan dat nu “even” niet.
Heel jammer! Want het is leuk om samen muziek in te studeren en om wat aan het begin een onmogelijke opgave leek toch tot een goed einde te brengen.
En dan ook nog eens de gelegenheid krijgen om de vruchten van je inspanningen in een kerkdienst te laten klinken. Al dan niet tot vreugde van de toehoorders.
Ruim een week geleden ontvingen we als leden van de cantorij van onze dirigente ( of juf zoals ik haar in kleinere kring altijd noem) , Astrid Kamminga een mailtje.
Met haar instemming hier een deel daaruit:

“Inmiddels hebben we plm. 8 maanden niet samen gezongen en verstuur ik nog geen weekend- of zondagavondpuzzel :-) met de te oefenen muziekstukken. Ik mis het repeteren, het zingen in de diensten en de gezelligheid. Volgende week zondag, 22 november, zouden we onze medewerking verlenen aan de dienst; de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Helaas kan ons aandeel dit jaar niet doorgaan. Met de woorden van het volgende lied (gezongen in 2018) wil ik de mensen gedenken die ons dit jaar ontvallen zijn en de familie veel sterkte wensen: 

Hier wordt een kaars ontstoken, een eeuwig brandend vuur.
Het duister wordt gebroken, een bres in elke muur.
Een doorgang door het water voor elke ziel op aard’.
Zo is het niet meer later, want ik word nu bewaard.

Tekst: Ds. Herman de Vries
Muziek: Chris Fictoor

Ik hoop dat ik jullie allen, als het weer mogelijk is, mag ontmoeten om samen te zingen.”

cantorij02

Dat laatste onderschrijf ik van harte. Juf, ik mis je!
Bouke Westerhuis

 

 

“We zijn met elkaar verbonden ook al zien we elkaar niet”

- Zoekend naar wat kan in deze tijd. - en iets gevonden!

prikbordHet prikbord van onze website.
Het is een plek om iets te delen met elkaar.
En te mooi om niets mee te doen.

Zullen we er samen leven in blazen?
Vertellen over dingen die ons raken. Waar we blij van worden.
Een plek om iets te lezen en te zien van elkaar.
Het proberen waard. Samen kan dat lukken!
Doe jij mee?

Wil jij ook iets op het prikbord zetten
b.v - iets wat je hebt meegemaakt.
Een oproepje hebt of vraag.
Een lied dat raakt. Of een gedicht, een tekst, een bericht, een verhaaltje.
Een mooie foto of een leuk filmpje.
Of gewoon een foto van jezelf en vertellen wie je bent.

Je kunt het opsturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of in de brievenbus bij Margit Westerhuis, R.P.Dojesweg 9, 9981GG

Bij dit eerste bericht een link naar een lied van Matthijn Buwalda, een lied wat mij raakt.
Met hartelijke groet, Margit

https://youtu.be/rVbSpKeV1v4

P.S: Als u het prettiger vindt mag u voor jij ook u lezen. :)

Martijn Buwalda

 

Agenda

Dagelijks Woord

 • woensdag 27 oktober 2021 - Lucas 8:15
  Het zaad in de vruchtbare grond, dat zijn zij die met een goed en eerlijk hart naar het woord hebben geluisterd, het koesteren en door standvastigheid vrucht dragen. -- Lucas 8:15