Symboliek van de bloemschikking van de tweede zondag van advent op
4 december 2022

Beste mensen,

Bij de schikking.
“Populus Sion”, Volk van Sion, de Heer komt nabij.

Bij de schikking
De kleur paars staat centraal in de schikking.
Ruth staat deze zondag centraal, die verbonden is met de levenslijn in de geschiedenis van Jezus. Zij is ook de drager van deze tafel.
Ruth gaat met haar schoonmoeder Naomi mee, zij gelooft in de God van Israel, dat geloof zit diep. De graankorrel is het beeld, van het leven van Jezus. De korenaren staan centraal voor Ruth, zij komt terecht in het broodhuis van Betlehem. De Pijnboom is het symbool van de Pinusnaalden, hiermee wordt het verdriet van Ruth en Naomi verbeeld.

Mediatieve tekst:
Reis naar het onbekende
Pijn om het vertrouwde.
Genadebrood
Aan Boaz tafel’

Met hartelijke groet,
Minke en Anna

2e Advent

 

Onderwerp:    Maaltijd voor Alleengaanden
Datum: woensdag 7 december 2022
Aanvang: 17.00 uur
Locatie: De Kandelaar
Kosten: € 7,50 p.p per maaltijd
Opgave: ca een week van tevoren bij: 
Nita Bolhuis tel. 412088 of Antje Sienot tel. 434320
vDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


samen etenEen maaltijd met andere alleengaanden – misschien iets voor u?

Het is al een traditie dat er op de eerste woensdag van september t/m april een maaltijd voor alleengaanden wordt aangeboden in de Kandelaar. Om 17.00 uur is de tafel gedekt en genieten we van een maaltijd die door vrijwilligers is bereid. We sluiten af met een kopje koffie en rond 18.30 uur keert iedereen weer huiswaarts.
Zelf koken is geen vereiste.

Iedereen is van harte welkom.

 

Kerstwandeling 2022

 

 

Onderwerp:  Cursus: Handreikingen voor een christelijk leven
Leiding: Ds. Peter van Ool
Datum: 08 december 2022
Tijd 14.00 tot 15.45 uur
Waar De Schakel, Kerkstraat 9 te Warffum
Voor wie: gehele gemeente, jongeren en ouderen
Opgave: Informatie en opgave: tel. 06-13639611
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


handreikingen 2022Uitgangspunt voor deze cursus vormen enkele uit de pastorale praktijk naar boven gekomen vragen: Wanneer ik mijzelf als christen beschouw en een christelijk leven wil leiden, hoe vul ik dat dan concreet in? Aan welke algemene richtlijnen en concrete handreikingen heb ik als christen in het dagelijks leven behoefte? Op welke waarden en normen komt het aan? Hoe zou een dagindeling voor christenen van verschillende leeftijden er uit kunnen zien?
Voor deze cursus heb ik een compacte reeks van circa drie midagen in gedachte. Desgewenst kan voor deze cursus de formule van de pizzakring gekozen worden: eerst samen eten en daarna met elkaar in gesprek. Belangstellenden kunnen zich melden bij mij, als gemeentepredikant van Warffum.
Ds. Peter van Ool

 

Symboliek van de bloemschikking van de eerste zondag van advent op 27 november 2022.

Beste mensen,

Bij de schikking.
“Levavi”, tot U, Heer, hef ik mijn ziel op.

Bij de schikking.
De kleur paars staat centraal in deze schikking, van soberheid en ingetogenheid.
De tafel is de basisgedachte, de tafel waaraan iedereen genodigd wordt en mee mag doen.
De vier stokken staan symbool voor de vier vrouwen.
In de teksten per zondag staan de vier vrouwen centraal die in Jezus voorgeslacht een rol spelen: Bathseba, Ruth, Rachab en Tamar.
De tafel is vierkant, een verwijzing naar de eerste altaren in de tempel.
Vandaag Bathseba de vrouw van Uria, hij sneuvelt in de strijd. Een pijnlijk herkenbaar verhaal. God geeft haar een nieuw leven. Bathseba wordt de vrouw van David.
De paarse heide is de kleur van rouw, Bathseba verloor haar man. De gele Kogelbloem is een koninklijke kleur. Koning David nam Bathseba tot zijn vrouw. De kaars is de kleur van licht.

Mediatieve tekst.

Jong is zij, mooi
in paarse rouw,
aan de koninklijke tafel.

Met hartelijke groet,
Minke en Anna

1e Advent

 

Onderwerp:
Samen wandelen
Leiding: Peter Israëls
Datum: woensdag 7 december 2022
Tijd: 10.15 uur
Plaats: Het Anker, Oudedijksterweg 21, Uithuizermeeden
Voor wie: gehele gemeente, jongeren en ouderen
Opgave: Informatie en opgave bij ds. Israëls:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

wandelenHoud u van wandelen, dan is deze activiteit voor u. Er wordt 1x per maand gewandeld en soms krijgt u een vraag, tekst, gedicht of lied aangereikt. Dit kan bij de start zijn of tijdens de wandeling. De wandeling staat open voor alle 4 gemeenten en duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. De start is op 14 september 2022 om 10.15 uur bij het Anker (Oudedijksterweg 21) Na de wandeling is er (gratis) koffie.

In verband met koffie/thee wel graag van tevoren opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

21 - 26 november: Huis-aan-huiscollecte voor vluchtelingenkinderen Griekenland

Van 21 tot 26 november collecteren we voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Hun situatie is urgenter dan ooit. Meer dan 50.000 kinderen verblijven onder erbarmelijke omstandigheden op Griekse eiland of op het vasteland. Door de trage procedures zitten sommigen daar wel drie jaar.

Een van hen is Ilana uit Afghanistan. Ze zegt: “Vier jaar geleden voelden mijn ouders zich gedwongen om te vluchten. Na een reis vol gevaren kwamen we met een hart vol hoop op Lesbos aan. De werkelijkheid in het vluchtelingenkamp was anders. De enorme hitte of bittere kou zijn verschrikkelijk. Soms is er geen eten, geen water en geen plek om te slapen. Alle onzekerheden maken me gek. Ons asielverzoek is al drie keer afgewezen.”

Stukje welvaart delen
Kerk in Actie, die de huis-aan-huiscollecte organiseert, helpt vluchtelingenkinderen in Griekenland met voedsel, kleding, zorg en onderwijs en probeert ze op een betere plek te krijgen. In honderden plaatsen in Nederland gaan collectanten van 21 - 26 november langs de deuren. “Kerk in Actie geeft op deze manier handen en voeten aan het delen van een stukje welvaart met onze naasten”, vertelt een collectecoördinator. “Het is schrijnend om te zien hoe wij in Europa omgaan met vluchtelingen, kwetsbare mensen die op zoek zijn naar een klein beetje veiligheid. Misschien is het slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar voor mensen die zo’n druppel krijgen is het heel belangrijk. De invloed die we wel hebben, moeten we benutten om iets te doen voor kwetsbare medemensen.”

In de knel
Kerk in Actie is het diaconale programma van de Protestantse Kerk in Nederland. De organisatie zet zich wereldwijd in tegen armoede en onrecht. De projecten van Kerk in Actie richten zich op mensen slachtoffer zijn van rampen en conflicten, mensen die niet in vrijheid kunnen geloven en mensen die leven in armoede. Een belangrijk deel van het werk van Kerk in Actie richt zich op kinderen die in de knel zitten door oorlog, armoede of uitbuiting. Kijk ook op kerkinactie.nl/griekenland.

Geef gul aan de collectant! Namens alle vluchtelingenkinderen in Griekenland: dank voor uw betrokkenheid.

Voor meer informatie: Frits Werkman, 06 53 178328

 

Symboliek van de bloemschikking van de eeuwigheidszondag
20 november 2022.

Beste mensen,

Het thema is “ Sterk als de dood is de liefde”.
Centraal staan de witte bloemen, het symbool van de liefde en tevens van de vergankelijkheid van het leven.
De Lelie staat voor onschuld en zuiverheid door haar witte kleur. De Roos staat voor de liefde. Hedera staat voor trouw en verbondenheid. Viburnum staat voor de uitstraling.
De gedenkstenen van de gestorven geliefden staan centraal om het bloemstuk

Mediatieve tekst.
God, wees ons alle dagen
en in der eeuwigheid nabij.
In die nabijheid noemen wij
wie niet meer bij ons leven,
maar in uw onvergankelijke liefde
zijn geborgen.

(Fum van den Ham)

Met hartelijke groet,
Minke, Anneke en Anna

Laatste zondag 20 11 2022

 

Agenda

Dagelijks Woord

  • dinsdag 06 december 2022 - Marcus 10:43-45
    Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de anderen moeten dienen, en wie van jullie de eerste wil zijn, zal ieders dienaar moeten zijn, want ook de Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen. -- Marcus 10:43-45