Onderwerp:    Meditatiebijeenkomsten in de Jacobikerk
Leiding: ds. Lucas Tiesinga en Els Luurtsema
Datum: Maandag 1 november 2021
Aanvang: 19.00 - 19.30 uur
Locatie: Jacobikerk
Voor wie: Gehele gemeente - jongeren en ouderen


We mediteren weer in de Jacobikerk! Wie doet er mee? Van harte welkom!

Meditatie2Niet alleen tijdens de kerkdiensten zijn bezoekers weer welkom. Dat geldt ook voor de meditatiebijeenkomsten die we na een periode van afwezigheid door corona vanaf september 2021 weer hebben opgestart in de Jacobikerk.
De meditatiebijeenkomsten duren een half uur. In alle rust nemen we de tijd en worden stil. Er klinkt een Bijbeltekst die we in stilte overwegen. De bijeenkomst sluiten we af met een mooie tekst of gedicht. Vooraf en na afloop luisteren we naar meditatieve muziek. De meditatiebijeenkomsten worden begeleid door Els Luurtsema en ds. Lucas Tiesinga.

Vaak horen we van deelnemers dat het mediteren innerlijke rust geeft. Zijn de bijeenkomsten een verademing in de drukte van alledag. Soms kom je ook je eigen onrust tegen. Maar juist door daar bij stil te staan, krijg je weer lucht. Deelname aan de meditatiebijeenkomsten schept geen enkele verplichting. Je kunt eens komen om kennis te maken. Je kunt af en toe eens komen. Of vaker als je wilt. Er is een vaste kern van deelnemers die er bijna altijd is en er zijn anderen die zo af en toe komen. Dat maakt allemaal niet uit. Iedereen – jong en oud – is van harte welkom!

Informatie over het mediteren en de bijeenkomsten kun je krijgen van Els Luurtsema, Greet Dijkhuis of ds. Lucas Tiesinga. Opgave vooraf is niet nodig. Coronamaatregelen worden in acht genomen. We mediteren in de Jacobikerk van 19.00-19.30 uur. Graag voor 19.00 uur aanwezig zijn zodat we gezamenlijk kunnen beginnen.

 

vacature kerkelijk werker 2021

 

 

Op woensdag 27 oktober is er weer een koffieochtend in De Kandelaar. We beginnen om tien uur en het duurt tot ongeveer half twaalf. 
Wie een leuk verhaal of een mooi gedicht heeft, mag dat meenemen.

Graag tot ziens! Jannie Prins

Koffieochtend 27 10 2021

 

Sinds 31 oktober vorig jaar was de Jacobikerk elke zaterdagmiddag open van 14.00 tot 16.00 uur. Daarmee boden we de gemeenteleden, de inwoners van Uithuizen maar ook de mensen van buiten Uithuizen de gelegenheid om even in de kerk te kunnen zijn. Er kwamen mensen om rust te zoeken, voor een gesprekje, om te bidden, een lichtje aan te steken en te genieten van het monumentale kerkgebouw. Dit was mogelijk dankzij de vrijwillige, trouwe inzet van veel gastvrouwen en -heren.

Afgelopen zomermaanden was de kerk op aandringen van de Stichting Oude Groninger Kerken hele dagen open van maandag t/m zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Ook hier hebben veel vrijwilligers aan meegewerkt.

Namens de vele gasten die gedurende dit jaar de Jacobikerk bezochten: hartelijk dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten.

Dit jaar is op 30 oktober de kerk voor het laatst open. In april 2022 wordt de vlag met ‘de kerk is open’ weer aan het hek bevestigd.
In de wintermaanden is het ook heel mooi om de buitenkant van de kerk te bekijken wanneer die avonds prachtig in de schijnwerpers wordt gezet.

Commissie ‘Jacobikerk open’
Greet Dijkhuis, Hilda Algra, Janny Prins.

bordje Jacobikerk

 

Kinderdienst 31 10 2021

 

 

Willibrordzondag 2021Raad van Kerken 

In november vieren we voor het eerst na lange tijd weer een oecumenische dienst.
Op 7 november is het Willibrordzondag en dan is het gebruikelijk dat we de dienst vieren in de RK-Kerk. Maar omdat deze kerk op dit moment niet kan worden gebruikt vanwege een grootscheepse renovatie is de dienst in de Zionskerk. 

In deze dienst, die om 9.30 uur begint, gaat ds. Tiesinga voor. Namens de RK-parochie heeft Ria Carpay een aandeel in de dienst. Er is kinderkring en oppas voor de allerkleinsten.
Ook is er gelegenheid om na afloop samen koffie te drinken. 

Als Raad van Kerken vinden we het fijn om weer een gezamenlijke dienst te hebben en we hopen u te ontmoeten.

Namens de Raad van Kerken
Hermine Bos

 

Afgelopen mei stond op de planning om met een enthousiaste groep leden van de kerk op werkreis naar Roemenië te gaan. Helaas heeft dit door corona geen doorgang kunnen vinden. Nu er steeds weer meer mogelijk is op het gebied van evenementen en reizen, willen we graag een doorstart maken met de Acties voor Roemenië om geld in te zamelen om mooi werk te verrichten in Roemenië.

timulazuIn Roemenië zullen we op bezoek gaan bij stichting Timulazu. Deze stichting heeft een tehuis waar men jongvolwassenen opvangt die op hun 18e, na in een weeshuis te hebben gewoond, vaak aan hun lot worden overgelaten. Men leert deze jongeren wat er allemaal komt kijken om op eigen benen te staan. Dit alles vanuit een Christelijke overtuiging (meer informatie kan je onder andere vinden op Facebook). Het tehuis is een oude staatsboerderij met een groot terrein. Ongeveer 7 jaar geleden is men begonnen met deze opvang.
Om geld te generen heeft men onder andere op het terrein campingplaatsen en vakantieverblijven die men verhuurd en waarvoor de jongeren van het tehuis het onderhoud en de schoonmaak uitvoeren. Daarnaast is er nog een kinderboerderij waar de kinderen uit de omgeving mogen spelen.
In Nederland heeft men verder een thuisbasis in Heino 2 kringloopwinkels die door vrijwilligers worden gerund en waarvan de opbrengsten naar Roemenië gaan.

Om een doorstart te maken, willen we eerst weten wie er enthousiast is om zich in te zetten voor deze acties en wie er mee wil op werkreis naar Roemenië.
De afgelopen 2 jaar is er veel veranderd, daarom organiseren we een start bijeenkomst op vrijdag 12 november om 20.00 uur in de Kandelaar. Kom je ook? Voor deelname aan deze reis geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Voor meer informatie kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Graag tot ziens op vrijdag 12 november,

Werkgroep Roemenie,
Margriet Werkman, Ina Veenstra, Jacob Jan Kooi, Christiaan de Groot

timulazu2

 

De leden van Passage sparen al jaren dopjes. Waarvoor? Voor het centrum voor geleide honden. De ingezamelde dopjes worden verkocht aan een recyclage bedrijf voor een duurzaam product. De opbrengst van de dopjes gebruiken ze voor de opleiding van de honden.
Spaar mee voor een goed doel en voor de natuur. 

WELKE PLASTIC DOPJES WEL VERZAMELEN.: van melk, fruitsap, water, spuitbus, stiften, olie/azijn, smeerpasta's, shampoo, douchegel, tandpasta

WELKE DOPJES NIET: doppen groter dan 25cm doorsnede, van metaal, kroonkurken, wasknijpers, batterijen, rubberdoppen 

Wilt u hier meer van weten: https://geleidehond.nl/steun-ons/kom-in-actie/doppen-sparen

Inleveren kan bij:
Roelie Medendorp, Treubweg 48 en Greet Dijkhuis, Havendwarsweg 5.

Dank u wel.

dopjesactie

 

Kerk in Actie zoekt collectanten

Van 22 tot 27 november organiseert Kerk in Actie haar landelijke huis-aan-huiscollecte voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Om deze collecte tot een succes te maken, zoeken we collectanten. Doet u ook mee?
Vorig jaar organiseerde Kerk in Actie de huis-aan-huiscollecte voor het eerst. De collecte was een groot succes. Het collectedoel sprak erg aan en de collecte werd positief ontvangen. “Mooi dat de kerk zich van deze kant zien”, zeiden de gevers.
Het doel van de collecte is, net als vorig jaar, vluchtelingenkinderen in Griekenland. In Griekse vluchtelingenkampen verblijven duizenden kinderen. Ze zijn hier, soms helemaal alleen, aangekomen vanuit het Midden-Oosten en Afrika, op zoek naar een veilige plek. Kerk in Actie helpt met voedsel, kleding en onderwijs en probeert deze kinderen op een betere plek te krijgen.
De voorbereidingen zijn in volle gang. Zo’n twintig mensen hebben aangegeven om in één of meer straten in Uithuizen te willen collecteren. Maar nog niet in alle straten wordt gelopen.

Wilt u vluchtelingenkinderen in Griekenland ook helpen? Meld u dan aan als collectant bij:
Frits Werkman, Arp Schnitgerhof 55, tel 06 53 178328, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerk in Actie is het diaconale programma van de Protestantse Kerk in Nederland. De organisatie zet zich wereldwijd in tegen armoede en onrecht. De projecten van Kerk in Actie richten zich op mensen die slachtoffer zijn van rampen en conflicten, mensen die niet in vrijheid kunnen geloven en mensen die leven in armoede. Een belangrijk deel van het werk van Kerk in Actie richt zich op kinderen die in de knel zitten door oorlog, armoede of uitbuiting.

collecte Kerk in Actie nov 2021

 

 

Projectgroep PG Uithuizen: Denktank van start.

In september van dit jaar is Denktank PG Uithuizen in het leven geroepen. Deze Denktank is een projectgroep bestaande uit 8 leden van onze gemeente, welke benaderd zijn door de Kerkenraad. Aanleiding voor de Denktank is het teruglopend bezoekersaantal tijdens de vieringen en het moeilijk tot niet kunnen vervullen van pastorale taken.

Wij gaan ons daarom als Denktank bezighouden met de zondagse vieringen en met het pastoraat. Waarin blinken wij uit, wat gaat er goed en waarin liggen nog mogelijkheden tot ontwikkeling of vernieuwing? Brede vragen die niet zomaar een antwoord hebben, maar waar genoeg gedachten over zijn. De komende periode zullen wij wat vaker van ons laten horen, met mensen in gesprek gaan en uiteindelijk een advies schrijven aan de Kerkenraad met onze bevindingen.

Mocht u ideeën, gedachten of bedenkingen hebben rondom vieringen of pastoraat, schroom dan niet om dit te delen met een lid van de Denktank! Wij nemen dit graag mee in onze brainstormsessies. Wij zijn te bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rene van der Ploeg, Bettie Persoon, Wilma Piersma, Christiaan de Groot, Johanna Lubbers, Ina Veenstra, Marina Middelberg, Gerrit Mendelts en Tineke Klei (externe begeleider).

denktank

 

Agenda

Dagelijks Woord

  • woensdag 27 oktober 2021 - Lucas 8:15
    Het zaad in de vruchtbare grond, dat zijn zij die met een goed en eerlijk hart naar het woord hebben geluisterd, het koesteren en door standvastigheid vrucht dragen. -- Lucas 8:15